Înconjurat de o aură de mister și legendă, cocoțat pe vârful unei stânci înalte de 200 de metri, Castelul Bran își datorează faima turnurilor sale impunătoare. Castelul Bran este, cu siguranță, unul dintre principalele repere atunci cand se discută despre România. Pasajele ascunse, scările înguste și atmosfera bântuită îl fac o destinație obligatorie pentru orice turist venit să admire aceste locuri misterioase. Este unul dintre principalele motive pentru care Transilvania și-a păstrat imaginea mistică și ocultă de-a lungul anilor. Înainte de a trece la descrierea detaliată a acestui castel și a legendelor care bântuie în jurul acestuia, iată principalele lucruri necesare de știut despre acest obiectiv arhitectural și istoric:

  • Locație: Localitatea Bran, Brașov;
  • Data începerii construcției – 1377;
  • Înălțime – 66 m;
  • Localnicii cred în vampiri – iar despre aceasta și alte legende scriem în acest articol.

Castelul Bran este o fortăreață ridicată în secolul al XIV-lea, situat nu departe de orașul Brașov. Aceasta a fost construită pentru a proteja sătenii și proprietarii de terenuri din câmpiile de dincolo de Munții Bucegi, deși este cel mai faimos pentru că este locația celebrului vampir Dracula. Poate fi considerat casa perfectă pentru un vampir-lord: un castel înalt, turnat, cu acoperiș roșu, cu un turn de pază masiv, are pereți groși cu deschideri înguste pentru arcași și tunuri, grătaruri de fier peste portaluri și pasaje secrete.

Scările înguste, înfășurate, conduc prin aproximativ 60 de camere, conectate prin pasaje subterane, care adăpostesc colecții de mobilier, arme și armuri datând din secolele XIV-XIX. Castelul are vedere la pitorescul sat Bran, care reprezintă un muzeu etnografic în aer liber format din case vechi în stil local, cu mobilier, obiecte de uz casnic și costume.

Peste 600.000 de turiști merg în fiecare an la castel în speranța de a întâlni carismaticul vampir popularizat de romanul „Dracula” al autorului irlandez Bram Stoker, publicat în 1897. Autorul irlandez s-a bazat exclusiv pe cercetări și imaginația sa pentru a crea terenul intimidant al contelui Dracula, ducând la mituri persistente că a fost odată casa lui Vlad Tepeș, conducătorul Țării Românești. Din această cauză, castelul continuă până în zilele de azi să reprezinte o atracție puternică pentru toți fanii contelui.

Cetatea de lângă Brașov este cunoscută pentru multe lucruri interesante. Mai jos poți găsi o listă scurtă cu cele mai fascinante fapte despre cetatea bântuită de mituri și enigmei.

Castelul Bran este locul în care Bram Stocker nu a călătorit niciodată

De fapt, Bram Stoker nu a vizitat niciodată România înainte sau după ce și-a scris romanul best-seller. Acest lucru este interesant, deoarece, în carte, el descrie foarte amănunțit peisajul sălbatic și natural al Munților Carpați, românii superstițioși, țara Transilvaniei, precum și castelul în care ar fi trăit contele Dracula.

Castelul Bran – casa unei inimi regale

Această fortăreață a devenit oficial un palat când a fost oferită drept cadou de nuntă reginei Maria în anul 1920. Aceasta s-a îndrăgostit de locație și frumusețile ei și l-a adus pe arhitectul regal să reconstruiască reședința din ruinele sale.

De-a lungul vieții, regina a avut grijă să personalizeze conacul în funcție de nevoile sale unice. În testamentul ei, ea a menționat că își dorește ca inima ei să fie mereu cu acest castel. Iată că dorința s-a a fost îndeplinită. Inima ei a fost inclusă într-o cutie de argint cu steagurile românești și ale Marii Britanii în jurul ei și apoi plasată în sarcofagul de marmură.

Liftul secret construit pentru regină

Cei care au vizitat deja castelul Bran ar putea fi de acord că atunci când spunem că o vizită la castel poate fi un exercițiu bun și acest lucru nu este deloc o glumă. Sunt numeroase scări de urcat, săli înguste, mici camere tipice pentru o cetate medievală. Deoarece castelul este construit pe vârful unei stânci, efortul de a-l vizita poate crește pentru cei care nu sunt atât de activi. De aceea, pe măsură ce regina Maria îmbătrânea, îi devenea tot mai dificil să ajungă la propriul castel. Exact din această cauză, i s-a construit un lift în fântâna medievală a castelului.

Atunci când vei merge la castel vei vedea în curtea interioară o fântână. Este important să cunoști că aceasta este doar o copie. Cea originală este ascunsă în spatele unor uși negre. Această fântână a fost extinsă cu un tunel vertical și transformat într-un lift care ducea la grădinile regale. În acest fel, reginei i s-a ușurat călătoria spre apartamentele ei din castel.

Pasajul secret al Castelului Bran

Acesta este una dintre principalele atracții ale castelului, așa că putem spune cu ușurință că pasajul secret nu mai este deloc secret în zilele noastre. Acest pasaj face legătura între primul etaj și cel de-al treilea, iar ofițerii medievali îl foloseau pentru a scăpa cu viață în situațiile de urgență. De fapt, cei care vizitează castelul acum nu prea cunosc că acest pasaj a fost destul de secret timp de mai multe secole, până în 1920, când, în timpul procesului de renovare, o bucată de țiglă din vechiul șemineu a fost îndepărtată pentru a rearanja camera și, astfel, pasajul a fost descoperit. Acum, vizita la castel include acest pasaj secret și reprezintă unul dintre punctele culminante ale experienței.

Schimbarea intrării în Castelul Bran

Ca un vizitator nou venit aici, vei apuca calea cea mai complicată, vei urca scările și vei ajunge în palat trecând prin ușa de stejar. Această nouă intrare a fost de fapt o alegere făcută în timpul perioadei de restaurare a castelului Bran sub privirea atentă a Reginei Maria. Intrarea originală, construită în secolul al XIV-lea, era de fapt o ușă mică la 25 de metri deasupra solului. Este uimitor dacă ne gândim de cât efort a fost nevoie pentru a săpa prin stâncă pentru a o crea. Castelul Bran rămâne a fi una dintre cele mai renumite atracții turistice din România, datorită legăturii cu cel mai sângeros român din toate timpurile – Vlad Țepeș. În ciuda miilor de vizitatori și a sutelor de articole și hârtii scrise despre acesta, a conversațiilor interminabile și chiar controversate, castelul și-a păstrat secretele, de-a lungul secolelor.